İnsanlığın Ebedî Kurtuluşu

Cenâb-ı Hak buyuruyor: “Siz, insanlığın (iyiliği) için çıkarılmış en hayırlı bir ümmetsiniz. İyiliği emreder, kötülükten sakındırırsınız.” (Âl-i İmrân, 110) Rasûlullah (sav) buyurdular: “Benim ümmetimin misâli, yağmurun misâli gibidir. Evveli mi daha hayırlıdır, sonu mu daha hayırlıdır bilinmez! (Evveli de hayırlıdır, sonu da hayırlıdır.)” (Tirmizî, Edeb, 81/2869; Ahmed, III, 130) Fâtih Sultan Mehmed Han, Trabzon Rum İmparatorluğu üzerine sefere çıkmıştı.…

Details

1Sorun Var – 1Sorum Var

– Namazdan sonraki zikir ve dua nasıl yapılmalıdır. Yani yüksek sesle mi yoksa gizlice mi yapılmalıdır? Yapılan zikir ve duanın sessizce yapılması sünnettir. Çünkü saadet asrında ve Hulefayı Raşidin zamanında zikir ve dua sesli olarak yapılmazdı. Ancak cemaat cahil olursa öğreninceye kadar seslice, öğrendikten sonra gizlice yapılmalıdır. Bu zamanda zikir ve dua yapmasını bilmeyen yeni…

Details

Mutlu bir Evlilik İçin İpuçları

Yazın başlamasıyla tabiri caizse evlilik sezonuna girmiş bulunmaktayız. Evlilik; eşler arasında birlikte yaşamaya ve karşılıklı yardımlaşmaya imkan veren taraflara karşılıklı hak ve ödevler yükleyen bir sözleşmedir (akittir). Ailenin temeli meşru bir nikah bağıyla bir araya gelen karı kocadır. Meşru nikah akdi; Allah (celle celaluhu) adını anarak karşılıklı rıza beyanını şahitler huzurunda beyan ederek gerçekleşir. Nikah…

Details

İman ve İmtihan

Tasavvufun başlıca gâyesi, ham insanı ihlâs ile tezyîn ederek kâmil insan hüviyetine kavuşturmaktır. Çünkü insan, kendisini Rabb’ine vâsıl edecek kudret akışları ve Rabbânî sırlarla techîz edilmiş olan şu kâinâta, ebediyyet âlemine hazırlanmak için gelmiş ve bu maksada binâen muhtelif imtihânlara tâbî kılınmıştır. Onun, ebedî âlemde kendisi için hazırlanmış olan nîmetlere nâil olabilmesi de, bu imtihânları…

Details

Ailede Kadının Yeri

  Aile insan topluluğunun kökü ve en tabii temelidir. Hem yaşamın zaruretinden hem de tabii olarak var olması gereken önemli bir kurumdur. Aynı zamanda insanın ilk eğitim ve öğretim yuvasıdır. Toplumların kültür ve medeniyeti çoğu zaman aile vasıtasıyla nakledilir. Aile, toplumun gelişim, değişim ve ahlaki yapısının oluşum kurumudur. İslamiyette ailenin ayrı bir kutsiyeti vardır. Aile…

Details

Dosyalara Dikkat!

– Kimde bir kardeşinin iffeti veya başka bir şeyle ilgili bir hak varsa o, dinar veya dirhemin olmayacağı günden önce bugün onunla helalleşsin Ölü etinden hak: Gıybet Hasan Basri Hazretleri: ‘Gıybet yapacak olsam, annemin gıybetini yapardım. Bana en çok iyiliği dokunan odur.’ demiştir. Çünkü gıybet edenin, gıybet ettiğiyle helalleşmesi için sevaplarını ona vereceğini biliyordu. Bari…

Details

Zamanda İsraf

  Cenâb-ı Hak, lutfettiği maddî-mânevî bütün nîmetlerden âhirette biz kulları­nı hesâba çekeceğini birçok âyet-i kerîme ile beyân buyurmuştur. İslâm âlimleri, ilâhî hesâba mevzû olan en mühim nîmetlerin neler olduğu husûsunda farklı îzah­larda bulunmuşlardır: İbn-i Mes’ûd (r.a), bunların, “emniyet, sıhhat ve boş vakit” olduğunu söylemiş, Muâviye bin Kurre (r.h)’de; “Kıyâ­met günü en şiddetli hesap, boş vaktin…

Details