Yazın başlamasıyla tabiri caizse evlilik sezonuna girmiş bulunmaktayız. Evlilik; eşler arasında birlikte yaşamaya ve karşılıklı yardımlaşmaya imkan veren taraflara karşılıklı hak ve ödevler yükleyen bir sözleşmedir (akittir). Ailenin temeli meşru bir nikah bağıyla bir araya gelen karı kocadır. Meşru nikah akdi; Allah (celle celaluhu) adını anarak karşılıklı rıza beyanını şahitler huzurunda beyan ederek gerçekleşir. Nikah öncesi birbirine haram olan kadın ve erkek Allah’ın adı anılarak kıyılan nikahla biribirlerine helal olurlar. Nitekim Allah Resulü (sallallahu aleyhi ve sellem) Veda Hutbesi’nde kadınlar hakkında vasiyette bulunurken; ” Siz onları Allah’ın (celle celaluhu) adını anarak kendinize helal edininiz.” buyurmuştur. Tabiki evlilik karşılıklı rızaya dayanan bir akittir. Evliliğin karşılıklı sevgi saygıya dayanması lazım ki huzur ve güven içinde sürdürülebilsin.

Evlilik ile meydana gelen birliktelik ile nasıl sonsuz sevgiye ulaşabiliriz ona bir göz atalım istedim. Ayet-i Kerime’de; “İçinizde, kendileriyle huzura kavuşacağınız eşler yaratıp; aranızda muhabbet ve rahmet var etmesi, O’nun varlığının belgelerindendir. Bunlarda, düşünen milletler için ders vardır.” (Rum Suresi, 21. Ayet). Evliliğin yapılması ve devam ettirilmesi, iman ve samimiyet ile birlikte güçlendirilmiş bir şekilde devam eden bir süreçtir. Kolay olarak bilinen bir yolculuk değildir. İster istemez arada sıkıntılar olacak, ilk evlenildiğindeki gibi olmayıp monotonlaşmış gibi de gelebilir. Sorunlar ortaya çıktığında sorunlardan kurtulmanın yolunun tartışmak olduğu düşünülebilir. Evlilik, hayatın gerçeklerinden dolayı bizi bunaltabilir, öyle ki eşimizin evlendiğimiz zamanki ile aynı olmadığını hissetmemize yol açabilir. Fakat evlenmeyi Allah huzurunda birbirine söz vermek olarak düşünenelerin Rızay-ı İlahi’yi gözeterek samimiyet ve ihlas ile bu sıkıntıların üstesinden gelebileciğini hatrımızdan çıkarmamalıyız.

İyi bir eş olma rehberi

Merhamet, mutlu bir evliliğin önemli bir unsurudur. Eksik yönlerin anlaşılması ve kabul edilmesi ile birlikte eşler daha kolay iyileştirme çabaları gösterilebilir.

Yargılamadan iletişim kurun

Kin ve kızgınlık duygularınızı kontrol edin ve sorunları kalbinizdeki muhabbet ile açıkça ve incitmeden konuşarak halledin.

Pozitif olun

Kabul, merhamet ve liderlik ideal bir müslüman kocanın özelliği olduğu gibi pozitif bir bakış açısına sahip bir hanım da onun için hazine değerindedir.

Güven duyun

Bu yola Rabbi’nin rızası ve adıyla girdiniz. Önce Allah’a sonra eşinize güvenin ve ona bunu hissettirin.

Dinleyin

Konuşmalar esnasında kulağınızı eşinize verin. Eşiniz sizinle sohbet etmeye geldiğinde akıllı telefonunuzu cebinizden çıkarmayın.

Şen şakrak olun

Günler boyunca iyi işler yapmaya devam ederken evinizde keyifli bir ruh hali olması için eğlenceli olmayı unutmayın. Birbirinizin rehberi ve hayat arkadaşı olmanın tadını çıkarın çünkü hayat çok kısa.

Bu gibi kısa kısa formüllerle birlikteliğinizi daha yaşanır hale getirebilir ve böylece ahirette de birliktelik mümkün olabilir.

Allah evliliğinizi dünya cennetine çevirsin ve Cennette ikiniz için yer ayırsın. Evlenecek olanların da evliliğini hayırlı kılsın inşallah. Vesselam…

 

Bir Cevap Yazın

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

clear formSubmit