Ağız alışkanlığı ile yapılan yeminden dolayı kefaret gerekir mi? Söz arasında farkında olmadan vallahi diye yemin etmek kefaret gerektirir mi?

Cevap:

Yemin-i Lağv  Boş ve anlamsız yemin. Geçmişte olmayan bir şeyi oldu sanarak veya içinde bulunduğu zamanda mevcut olan bir şeyin mevcut olmadığını sanarak yemin etmek, bu cümledendir.

Bir de ağız alışkanlığı olup âdet haline gelen yeminlere de bu isim verilmiştir. Bu tür yeminler bir hüküm taşımaz, kefaret de gerekmez. Ancak ağzı yemine alıştırmamak, sünnete riayettir.

Her sabah ve her akşam iş yerini açıp kapatırken okunacak dua var mıdır?

Cevap:

اَللَّهُمَّ يَا مُفَتِّحَ الْاَبْوَابْ. اِفتَحْ لَنَا خَيْرَ الْبَابِ.

اَللَّهُمَّ ارْزُقْنَا رِزْقًا حَلَالًا طَيِّبًا وَرِزْقًا وَاسِعًا.

بِرَحْمَتِكَ يَا اَرْحَمَ الرَّاحِمِينْ.

Allahümme ya müfettihal ebvab, iftah lena hayral bab. Allahümmer-zukna rizkan halalen ve rizkan vasian bi rahmetike ya erhamer rahimin.

Ey kapıları açan Allah’ım, bize hayır kapılarını aç. Rahmetinle bize helal ve geniş rızık ver. Ey merhametlilerin en merhametlisi olan Allah’ım.

Şafii mezhebinde farz namazların sünnetleri dört dört kılınabilir mi veya hangi namazlar dört dört kılınamaz? Nafile namazlar da dört dört kılınabilir mi?

Cevap:

Şafii mezhebine göre, bir tek selamla dört rekat kılınması caiz olmayan nafile namaz, sadece teravih namazıdır.  Geri kalan sünnetleri de ikişer kılmak daha  faziletlidir. Fakat eğer (örneğin, öğle sünnetini) dört rekat olarak kılarsa da caizdir. Şafiilere göre, vitir namazı da 2+1 olarak kılmak en faziletlidir. Fakat üç rekatı bir selam ile kılmak da caizdir.

Altın kaplamalı (tamamen altın olmayan) saat, yüzük, kap, çatal, bıçak gibi  eşyaların kullanılması caiz midir?

Cevap:

Altın kaplamada eşyalarda kullanılan maddenin miktarı altından fazla olduğu için, bunlar hükmen altın değildir. O nedenle bu eşyaları kullanmak caizdir. her hangi bir zararı yoktur.

Sabah namazından sonra uyumamak ve ticarethaneyi açmak hakkında bilgi verir misiniz?

Cevap:

Sabah namazının girmesinden, kerahet vakti çıkıncaya, yani güneşin doğuşundan, yaklaşık kırk beş dakika geçinceye kadar uyanık kalmak sünnettir. Bu vakitte uyumak, rızkın noksaniyetine ve bereketsizliğine sebebiyet verdiği için, sünnete aykırıdır.(Levakihü’l-Envar )

Çünkü rızık için çalışmanın başlangıcını, hazırlığını yapmanın en münasip zamanı, serinlik vaktidir. Bu vakit geçtikten sonra bir rehavet meydana gelir. O günkü çalışmaya ve dolayısıyla da rızka zarar verdiği gibi, bereketsizliğe de neden oluyor. Bu açıdan ticarethaneyi sabah namazından sonra açmak hem kazancın bol olmasına hem de berekete vesiledir.

Bir Cevap Yazın

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

clear formSubmit