Müheymin İsminin Lügat Anlamı

Müheymin ismi “h-y-m” kökünden gelir. Şahit olan anlamındadır. Gözetleyen, koruyan, denetleyen, uyaran, kontrol eden anlamlarında kullanılır.

Müheymin İsminin Istılah Anlamı

1-Müheymin; dünyada kendisine kulluk yapanlara eksiksiz karşılık verendir. Müslümanca yaşayıp ölenlere tam bir mükâfat verendir. Onların mükâfatlarını eksiltmeyendir. Onları yaptıklarının en güzeliyle değerlendirendir. “Kim zerre miktarı hayır işlerse onu mutlaka görecektir.” (Zilzal 7)

“..Onlar kıl payı kadar bile haksızlık görmeyeceklerdir.” (Nisa 49)

“..Onlar cennete girerler ve zerre kadar zulme uğratılmazlar.” (Nisa 124)

“..Onlar için kesintisiz ve devamlı bir ecir vardır.” (Tin 6)

2-Müheymin; İbn-i Abbas’a göre, insanların yaptıklarını murakabe eden, kontrol eden demektir. Allah şahittir, Rakîbtır, kullarının yaptıklarını kontrol eder, kulun kendisini ve amellerini muhafaza eder.

3-Müheymin; Hasan Basri’ye göre, peygamberi kavlen ve fiilen tasdik etmek demektir.

4-Müheymin; İbni Faris’e göre, şahit anlamındadır. Allah, kullarının amellerini müşahede eder. Onları devamlı görür, kontrol eder. Denetler ve zaman zaman uyarır.

5-Müheymin; emin, kendisine emanet olunan anlamında kullanılır. Allah kendisine güvenilen, emin olarak kabul edilendir.

6-Müheymin; Kurtubi’ye göre, her şeyden yüksek ve yüce olan demektir.

Müheymin İsminin Kur’an İçinde İncelenmesi

 Müheymin ismi Kur’an’da iki kez zikredilmektedir:

1-Müheymin ismi, şahit ve tasdik eden anlamında Kur’an’ın bir özelliği olarak zikredilmektedir:

(Ey Habibim!) Sana kitabı indirdik. O, kendinden öncekileri tasdik eden ve onlar üzerine şahit olan (müheymin) bir kitaptır. O halde sen de Allah’ın indirdiği şeyle hüküm ver. Sana gelen gerçeği bırakıp da onların arzularına uyma…” (Maide 48)

2-Müheymin ismi; Allah’ın sıfatı olarak zikredilmektedir:

“O Allah ki, O’ndan başka ilah yoktur. O meliktir, kuddustür, selamdır, mü’mindir, müheymindi…” (Haşr 23)

Müheymin İsminin Bize Verdiği Görev ve Sorumluluklar

1-“Biz her şeyi apaçık bir kitapta yazıp saymışızdır.” (Yasin 12)

Allah, kullarının yaptığı her şeyi tespit eder, muhafaza eder. Ne yaparsak yapalım Rabbimiz bizi kontrol etmektedir. Yaptıklarımızı görmekte ve bir gün karşımıza çıkarmak için bunları yazmaktadır. İyilik yaptığımız zaman insanlar bize teşekkür etmeseler bile, Rabbimiz bu iyiliği bilmektedir ve karşılığını mutlaka verecektir. Müheymin ismine iman eden bir kimse, yaptığı her şeyi sadece Allah’ın hoşnutluğu için yapmalı, kimseden bir karşılık beklememelidir. Yine sakındığı her günahtan da, Allah kendisini gözetlediği için sakınmalı ve uzaklaşmalıdır. Hz. Lokman oğluna nasihat ederken şöyle buyurur:

“Yavrucuğum! Yaptığın iş (iyilik ya da kötülük) bir hardal tanesi ağırlığında bile olsa ve bu bir kayanın içinde veya göklerde yahut da yerin derinliklerinde bulunsa yine de Allah onu senin karşına getirir. Doğrusu Allah en ince işleri görüp bilmektedir ve her şeyden haberdardır.” (Lokman 16)

Bizler de çocuklarımızı veya çevremizdeki insanları eğitirken özellikle ihsan duygusunu onlara yerleştirmeye çalışmalıyız. Allah’ın bizi her an gözetlediğini, yaptığımız en ince işi bile kayda aldığını, biz O’nu göremesek de O’nun bizi gördüğünü çocuklarımıza ve çevremizdeki kardeşlerimize öğretmeliyiz.

Cibril hadisinde, Cibril Rasulullah (s.a.v)’a: “İhsan nedir?” diye sorduğunda, O şöyle buyurmuştu: “İhsan, Allah’ı görüyormuşçasına kulluk yapmandır. Sen onu göremesen de O seni görmektedir.”(Müslim/İman 1. Ebu Davud/Sünnet 17. Nesai/İman 6. Tirmizi 2610. İbni Mace/Mukaddime 9. Ahmed 8/28. İbni Hibban 168. Beyhaki 7/69. Ebu Ya’la 242)

 “Rabbin her an gözetlemededir.” (Fecr 14) “İki melek insanın sağında ve solunda oturarak yaptıklarını yazmaktadırlar. Ağzından ne zaman bir söz çıksa hemen yanında hazır bir gözcü vardır.” (Kaf 17-18)

2-Bu isme iman eden her kişi bilmelidir ki, Allah, zalimlerin karşısında Müslümanları yardımsız bırakmayacaktır. Kafirler de yaptıklarının yanlarına kâr kalacağını zannetmesinler. Allah onların da cezalarını eksiksiz verecektir. Bu isme iman etmek, bizlere güven ve mutluluk verecek. Çünkü Rabbimiz içinde bulunduğumuz sıkıntılı durumdan haberdardır. Kâfirlerin bizim üzerimizde tasarladıkları oyunları da çok iyi bilmektedir. Allah elbette onların tuzaklarını bozacaktır. Bizler Rabbimizden bir emân altındayız. O halde onların böbürlenmeleri, zulmetmeleri bizleri korkutmayacak. Allah Müslümanlara mutlaka ve mutlaka yardım edecektir.

Bir Cevap Yazın

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

clear formSubmit