Michigan Üniversitesi Mühendislik Fakültesi araştırmacıları yarasalardan ilham alarak 20 cm boyutlarında casus bir uçak geliştirdiler. Bu küçük casus; dolaştığı bölgeden görüntü, ses ve koku gibi bilgileri alıp gerçek zamanlı olarak bağlı olduğu merkeze aktarıyor. Projeye 10 Milyon Dolar civarında bir bütçe ayrıldığı ve bu teknolojiyi üniversitenin Mikroelektronik ve Biyomimetik Amaçlı İleri Teknolojili Merkezi (COM-BAT) geliştirmekte.
Bu küçük robot yarasalara verilen görev, kısa süreli uçuşlar yaparak çevre hakkında olup bitenlerden bilgiler toplamak. Robot yarasa uçuştan sonra herhangi bir yere tüneyerek aldığı bilgileri üssüne bildirecek ya da uzun uçuşu sırasında da gerçek zamanlı raporlamalar yapıp merkezine bildilerecek.
COM-BAT yöneticisi Kamal Sarabandi, “Yarasalar yüksek ekolokasyon yeteneğine sahip ve bu sayede yüksek kalitede yön bilgisini elde edebiliyorlar. Hatta bunu karanlıkta bile çok rahat yapabiliyorlar. Bizim amacımız da geliştirdiğimiz sensörlerimizin bu şekilde çalışabilmesi.”
Ekolokasyon, yarasaların çıkardığı seslerin cisimlere ya da yüzeylere çarparak ona tekrar yansımasıyla yarasaya o bölge ya da cisim hakkında bilgileri getiriyor. Yarasaların bu sesli navigasyon sistemlerini temel alan bilim insanları, buna ek olarak görüntüleri de ekleyerek bir sistem oluşturmaya çalışıyor. Bu robot yarasaların ebatlarının küçük olması ve az enerji harcaması da ayrı bir avantaj olarak görülüyor.
Yarasalardaki yetenek
Yarasalar geceleri yönlerini, çıkardıkları sesler aracılığıyla bulurlar. Duyamadığımız frekansta sesler çıkarırlar ve bu seslerin etrafta bulunan nesnelere çarparak geri gelmesi ile yönlerini ve avlarını tespit ederler. Bazı yarasalar avlarını yakalamak için onları çalılıkların içinde bile takip edebilirler. Yansıyan ses dalgalarını kullanarak çalılıkların arasında uçan bir böceği tespit etmek ve hatasızca yakalamak yarasa için kolay olsa da büyük bir başarı olduğu ortadadır. Aynı şekilde bu canlılar su üstünde uçarken su içmek için veya avlarını yerden yakalamak için de sonar sistemini kullanırlar ve başarırlar. Yarasaların, zifiri karanlıkta kolayca yön bulmalarının sahip oldukları sonar sistemi sayesinde gerçekleştiği uzun zamandır biliniyordu. Örneğin kahverengi böcekçil bir yarasa saniyede 2 milyon üst üste binmiş ses yankılanmasını işleme sokma yeteneğine sahip. Hem de bu yankıları sadece 0.3 milimetrelik bir hassasiyet farkıyla algılayabiliyor.
Bu hassasiyet ve incelik dolu yetenek karşısında şaşırmamak elde değil. Gerçekten de Allah (c.c.), karanlıkta ve aydınlıkta, her bir zorluğun yanında elbette bir kolaylık vermiştir. Her şey O’nun ilmi dahilindedir.
http://thefutureofthings.com/5940-bat-inspired-spy-plane/

Bir Cevap Yazın

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

clear formSubmit