Enes R.A.’den rivayet edildiğine göre, Resulullah S.A.V. şöyle buyurdu, “Din kardeşin zalim de mazlum da olsa ona yardım et.” Bir Adam, “Ya Resulallah !  kardeşim  mazlumsa ona yardım edeyim. Ama zalimse nasıl  yardım edeyim, söyler misiniz?”  dedi .  Peygamberimiz: “Onu zulümden alıkoyar, zulmüne engel olursun. Şüphesiz ki bu ona yardım etmektir.” buyurdu. (Buhari mezalim 4 ;İkrah 6, Tirmizi  Fiten  68 )

Amr İbni Avas el Cüşemi (ra) veda haccında Peygamber s.a.v.’i dinlediğini Allah’a hamd-ü sena edip  halka öğüt verdikten sonra  Resulullah’ın  şöyle buyurduğunu söylemektedir:  Ashabım kadınlara iyi davranmanızı tavsiye ediyorum. Vasiyyetimi  tutunuz.  Zira onlar sizin idarenize ve himayenize verilmişlerdir. Kesin olarak bildiğiniz bir ahlaksızlık yapmadığınız taktirde, onlar üzerinde zorbalık kurmaya hakkınız yoktur. Eğer ahlak dışı bir hareket yaparlarsa, onları yataklarında yalnız bırakın. Bir yerlerini incitmeyecek şekilde dövün.  Şayet  size itaat ederlerse,      artık onlara zarar verecek bir şey yapmayın. Şunu bilin ki, sizin kadınlar üzerinde haklarınız olduğu gibi onlarında sizin üzerinizde hakları vardır. Sizin onlar üzerindeki haklarınız, yatağınızı yabancılardan korumaları ,istemediğiniz kimseleri evinize almamalarıdır. Onların sizin üzerinizdeki hakları ise, giyim kuşam ve yeme içme konularında kendilerine iyi imkanlar sağlamanızdır. ( Tirmizi Rada 11, İbni Mace Nikah 3)

Ebu Hureyre   R.A.’den rivayet  edildiğine göre Peygamber Aleyhisselam: Vallahi İman Etmiş Olmaz, Vallahi İman Etmiş Olmaz, Vallahi İman Etmiş Olmaz buyurdu .  Sahabiler: kim iman etmiş olmaz ya resulallah diyer sordular.       Peygamberimiz: Yapacağı fenalıklardan komşusu güven içinde olmayan kimse buyurdu. ( Müslim ,İman  73)

Ebu Hureyre R.A.’den rivayet edildiğine göre  Peygamber  Efendimiz  S.A.V. şöyle buyurdu : İnsan,dostunun yaşayış tarzından etkilenir, o halde her biriniz dost edineceği kişiye dikkat etsin !  ( Ebu Davud , Edep 16 ; Tirmizi Zühd 45)

 

Bir Cevap Yazın

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

clear formSubmit