Ebu Hureyre (r.a.)’dan dan rivayet edildiğine göre bir adam peygamberimize “Ey Allah’ın Resulü! Falan kadın çok nafile namaz kılar, çok sadaka verir ve çok nafile oruç tutar. Ancak diliyle komşularına eziyet eder.” Dedi. Peygamberimiz “O kadın cehennemdedir.” Buyurdu. Adam sözüne devamla “Ey Allah’ın Resulü! Falan kadında az nafile oruç tutar, az nafile namaz kılar ve kendi eliyle yaptığı keşten (maldan) bir miktarda sadaka verir

Ama komşularına eziyet etmez.” Dedi. Peygamberimiz “İşte o kadın cennettedir.” Diye buyurdu. (Et Tergib ve’t Terhib, III. 356)
EDEP VE HAYÂ
Abdullah İbni Mes’ud (r.a.)’dan rivayetle: Peygamberimiz bir gün Ashabına “Allah’tan hakkıyla haya ediniz.” Buyurdu. Ashab “Ey Allah’ın Resulü! Elhamdülillah biz Allah’tan hayâ ediyoruz.” Dediler. Peygamberimiz “Söylemek istediğim sizin anladığınız hayâ değil. Allah’tan hakkıyla hayâ etmek, başı ve onun taşıdıklarını, batnı ve onun ihtiva ettiklerini muhafaza etmen, Ölümü ve toprakta çürümeyi hatırlamandır. Kim ahreti dilerse dünya hayatının ziynetini terk etmeli, ahreti bu hayata tercih etmelidir. Kim bu söylenenleri yerine getirirse Allah’tan hakkıyla hayâ etmiş olur.” (Tirmizi, Sıfat-ul Kıyame 22)

CUMA NAMAZI VE FAZİLETİ
Ebu Hureyre (r.a.)’dan rivayet edildiğine göre: Peygamber efendimiz “Bir kimse güzelce abdest aldıktan sonra cumaya gelir, hutbeyi susarak ve konuşmadan dinlerse 3 gün fazlasıyla bu cumadan diğer Cuma’ya kadar olan vakit içerisindeki günahları bağışlanır. Elini her hangi bir şeye sürerse (Her hangi bir şeyle meşgul olup hutbeyi dinlemezse) uygun olmayan bir iş yapmış olur.” Demişlerdir. (Müslim, Cuma, 8-9)

İYİLİĞİ EMİR KÖTÜLÜKTEN NEHİY
Numan İbni Beşir (r.a.h.)’dan rivayet edildiğine göre: Nebi (s.a.v.) şöyle buyurdu: “Allah’ın çizdiği sınırları aşmayarak orada duranlarla, bu sınırları aşıp ihlal edenler bir gemiye binmek üzere kura çeken topluluğa benzerler. Onlardan bir kısmı geminin üst katına, bir kısmı da alt katına yerleşmişlerdir. Alt kattakiler su almak istediklerinde üst kattakilerin yanından geçiyorlardı. Alt katta oturanlar “Hissemize düşen yerden bir delik açsak, üst katımızda oturanlara eziyet vermemiş oluruz.” Dediler. Şayet üstte oturanlar bu isteklerini yerine getire bilmek için alttakileri serbest bırakırlarsa hep birlikte batar helak olurlar. Eğer bunu önlerlerse hem kendileri kurtulur hem de onları kurtarmış olurlar.” (Buhari, Şirket, 6 Şehadat, 30,- Tirmizi, Fiten, 12)

KURAN OKUMA’NIN FAZİLETİ
Ebu Musa (r.a.)’dan rivayete göre : Peygamber Efendimiz (s.a.v.) şöyle buyurdu. “ Kuran okuyan Mümin kimsenin durumu turunç meyvesi gibidir. Tadı güzel kokusuda güzeldir. Kuran okumayan mümin kimsenin durumu ise hurmaya benzer tadı güzeldir fakat kokusu yoktur. Kuran okuyan münafık kimsenin durumu reyhan bitkisine benzer kokusu güzel, tadı acıdır. Kuran okumayan münafık kimsenin durumu ise Ebu Cehil karpuzuna benzer tadı acı olup kokusuda yoktur.” (Darimi, – Fedail-ül Kuran 14,- Tirmizi, Emsal, 4)

Bir Cevap Yazın

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

clear formSubmit