Dünya genelinde bilim dünyasının odağında olan en büyük parçacık fiziği laboratuvarı olan CERN’den Türkiye’deki Dora Makina’ya sipariş verildi.
Dünyadaki tüm fizikçilerin odağı haline gelen Avrupa Nükleer Araştırma Merkezi, ya da bilindik adıyla CERN’de çalışmalar tüm hızıyla devam ediyor. Fizik dünyasını alt üst edebilecek deneylerin yapıldığı yerde bazı bölümlere gerekli parçalar için ilk defa bir Türk firması devreye girdi.

Ankara’da bulunan Dora Makina’ya Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nin yaptığı girişimler sonunda 600 Milyon Euro’yu bulan bütçeyle hazırlanacak proje için Dora Makina parça ihracatı yapacak.
Bu kapsamda projeden ilk siparişi alan ve OSTİM’deki Dora Makina’nın Kurucu Ortağı ve Genel Müdürü Bekir Sağlamyürek, firmayı 2004 yılının sonlarında kurduklarını belirtti. Firmanın yaklaşık 11 yılda 75 kişilik teknik ekibin çalıştığı bir işletme konumuna geldiğini anlatan Sağlamyürek, yerli savunma sanayi firmalarına alt yüklenici olarak parça ürettiklerini ve bu deneyim sayesinde ciddi bir altyapı oluşturduklarını kaydetti.
İlk etapta 15-20 parçadan oluşan bir sipariş alan Dora Makina Kasım ayında aldıkları siparişi bu ay sonunda teslim etmeden bir sipariş daha aldıklarını ve bu parçaları üretmekten gurur duyduklarını ifade etmiş ve hali hazırda CERN’de bulunan fizikçilerimiz ve mühendislerimizden sonra parça imalatı da yapıyor olmak Türk sanayisi açısından da önemli bir gelişme olduğunu düşünüyorum. Sonuçta orada zaten beyin olarak destek verdiğimiz bilimsel araştırmalarda parça desteği de sağlamak önemli bir aşama olduğunu belirtti.

Bir Cevap Yazın

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

clear formSubmit